Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid   

Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid


Agnes Hulthén Erik Cardfelt Karin Olsson

Inbunden. Prolog Mat & Media 2012-08-01.
ISBN 9789197623810
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Midsommaraftonen 1523 tågade Gustav Vasa in i Stockholm och markerade att medeltiden slutade och renässansen började - fast det visste han ju inte själv. När barnbarnsbarnet Kristina hundratrettio år senare abdikerade och flyttade till Rom hade en hel del förändrats, inte minst matkulturen.Den katolska kyrkans hårda fasteregler försvann med reformationen.Att Sverige blev större till ytan genom erövringarna i Baltikum och Tyskland gav medborgare med andra mattraditioner och sätt att tillaga mat på. Upptäkten av nya världsdelar och handelsvägar förde nya råvaror till Europa, råvaror som också nådde hit.Varför en bok om mat från den svenska renässansen? Jo, för att Sveriges historia - för att travestera Erik Gustaf Geijer - är en historia om dess måltider."Renässansmat - Recept och mathistoria från Vasaättens tid" är en modern kokbok med recept anpassade för dagens Sverige. De flesta ingredienser finns i vanliga matbutiker. Men boken är också en kulturhistorisk beskrivning av den svenska renässansen, då så mycket förändrades.Karin Olsson skrev 1994 den första svenska kokboken med afrikanska recept "Mat från Afrika", och var redaktör för en serie med böcker om afrikansk kultur. Bok nummer två i serien var en bok med sånger från Afrika och den tredje och avslutande delen "Textil i Afrika" skrevs av Erik Cardfelt, som också stod för den grafiska formgivningen av böckerna. 2005 utgav Karin Olsson och Erik Cardfelt boken "Mat från Öland" med klassiska recept från Sveriges gröna ö.Agnes Hulthén har under många år arbetat med att levandegöra den svenska historien och inte minst bidragit till att lyfta fram ett av Sveriges mest bortglömda fältslag, det vid Axtorna i Halland 1565. Mer än 4 000 människor dog, men eftersom danskarna vann har svenskarna glömt slaget, och då Halland idag är en del av Sverige är inte heller danskarna särskilt intresserade av att hålla minnet vid liv



Fler böcker av författarna

Liknande böcker

Recensioner

Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!



Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Renässansmat



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid
Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid
Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner