Förlagets beskrivning
Rosor i maten är en blandning av kokbok och trädgårdsbok. Närmare hundratalet recept presenteras, där ingredienserna rosor eller nypon alltid ingår. Dessutom görs ett antal inspirerande nedslag i Trädgårdsföreningen, en av Europas vackraste parker.
Boken har ett väl tilltaget format, 230 x 260 mm, och är på ca 200 sidor. Den är fylld av vackra bilder tagna av Håkan Berg.
Ola Enbågen och Totte Wiberg på Lustgården har lagat maten, skrivit texten och formgivit boken.
Rosor i maten har producerats efter en idé och önskemål från Park och Naturförvaltningen och presenteras på Rosenfesten den 3–4 juli 2004, Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Fler böcker av författarna
Liknande böcker
anon
Inspirationsbok om rosor lockar till lustfyllda matexperiment. ![](/images/icon.star5.gif) (Betyg 5 av 5)
Kan man använda rosor i maten? Hur smakar bröd bakat med nypon, eller kalkonfilé panerat med rosenblad? Vågar man ta en rosensnaps till sillen?
Inspiration och uppmuntran till experiment i köket, med sånt som oftast bara står i vas, finns i boken ”Rosor i Maten” (Warne Förlag). Även om boken innehåller drygt 60 recept med rosor och nypon, så är detta mycket mer än en kokbok. Det är en kärleksförklaring till allt vackert som finns i Trädgårdsföreningen och boken lyfter fram lust, romantik och spännande möten.
Författarna Ola Enbågen och Totte Wiberg har själva sin arbetsplats i parken. Deras gemensamma stora matintresse har fått blomma ut i samband med skrivandet av boken. Recept har skapats, tillagats och testats på vänner och bekanta. De många vackra bilder, som fyller sidorna, har tagits av fotografen Håkan Berg gjordes under ett par hektiska säsonger, då man fick vänta in rätt ljus och blomningsperiod i Rosariet.
”Rosor i Maten” tar upp flera olika teman, det finns t ex recept för en studentskiva, en bröllopsfest och en julmiddag. Inriktningen är mer på matlagning än bakning, men här finns ändå recept på bröd, muffins och bakelser. I övrigt är det maträtter i tiden, som t ex svärdfisk med rosenglaze, grillad halloumi med rosenmarmelad eller nyponpesto till laxfjäril, för att ta några exempel.
Idag finns drygt 5 000 rosor av 2 000 arter i Trädgårdsföreningens Rosarium. Bättre inspirationskälla för doft- och synintryck får man nog leta efter. Rosariet har t o m fått 3 stjärnor i Guide Michelin som en av de viktigaste sevärdheterna i sitt slag i Europa.
Vad jag förstår är detta Sveriges första kokbok om rosor i matlagningen. Som läsare utmanas man och lockas till att göra egna experiment med rosor och nypon som råvaror. Rosor är en spännande råvara som kan åstadkomma helt nya smaksensationer.
Boken "Rosor i Maten" är dock också en mycket vacker bok, som väl lämpar sig att ge bort i present. Den får högsta betyg både för sin originalitet och fina bilder!
( Rosor i maten)
Recensera boken
Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.
Rosor i maten
Bokrecensioner » Rosor i maten
|
|
![Rosor i maten](/images/background.gif) |
![Rosor i maten](/images/background.gif) |
|
|
|