Förlagets beskrivning
OM BOKEN:
Clas Rålamb, kungens sändebud i Konstantinopel, blev förste svensk att smaka kaffe när han 1657 blev bjuden på "ett slags drick hos Turkarne". På 1700-talet spreds "turkvällingen" i vårt land och i början av 1900-talet dracks kaffe av både barn och vuxna i Sverige och sågs som ett hot mot folkhälsan. Idag tillhör vi svenskar sedan länge de allra största kaffekonsumenterna i världen.
När börjar kaffets historia? Var odlas bönorna? Hur påverkar kaffet oss? Bo Eriksson ger svar och berättar om råvaran, om hur kaffebusken växer, om dem som odlar den, om bönans väg till koppen, om "rättvist" kaffe, om själva drycken och hur den bör tillredas, om vardagskaffe, kafferep och kaféliv förr och nu. Läsaren får även intressanta recept att pröva.
En gång i tiden betraktades kaffehus som skumma inrättningar för omstörtande verksamhet och blev regelbundet förbjudna. Läsaren får inblick i flera länders kaffehistoria, från Etiopien där en urgammal sägen berättar om hur pigga kaffebärstuggande getter blev fram till vår egen tid när kaféerna blivit ungdomarnas mötesplatser. Författaren berättar också om svenska rosterier, märken och förpackningar. Inte heller kaffedrickandets föremål och tillbehör blir bortglömda i denna bok, där äldre berättares kaffeminnen ger perspektiv på dagens svenska kaffevanor.
OM FÖRFATTAREN:
Bo Eriksson är utbildad barista med stort intresse för kaffe och kaffets kulturhistoria. Han är frilansjournalist och bosatt i Ystad.
Fler böcker av Bo Eriksson
Liknande böcker
Recensioner
Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!
Recensera boken
Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.
Den magiska bönan
Bokrecensioner » Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna
|
|
|
|
|
|
|