Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
I döda språks sällskap   

I döda språks sällskap


Ola Wikander

Pocket. Wahlström & Widstrand 2007.
ISBN 9789146216568
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Detta är en bok om väldigt gamla språk. Språk som inte kan användas för att upprätta några handelsavtal eller knyta affärskontakter, och med största sannolikhet inte heller för att få en dejt på någon bar någonstans i världen. Ändå finns det många människor för vilka dessa språk är i allra högsta grad levande och som har studerat dem och utforskat dem, näst intill fanatiskt.
I Ola Wikanders sällskap blir dessa språk nycklar till historien, till litteratur, filosofi och mytomspunna kulturer. Följ med honom på en resa genom årtusenden, hans fascination och nyfikenhet smittar! Läs och förundras över etruskiska inskrifter, över fornegyptiskans långa livstid. Få kunskap om hur det gick till när man återupplivade den döda hebreiskan, och lär dig hur man på sanskrit säger lotusögdpå 64 olika sätt - utan att verka tjatig!

Ola Wikander är född 1981. Han har blivit uppmärksammad för sina översättningar i W&Ws: klassikerserie. 2005 tilldelades han Letterstedska översättarpriset av Kungl. Vetenskapsakademien.

Boken nominerades till Augustpriset 2006 i klassen bästa facklitteratur.Motiveringen löd: "Hettitiska och koptiska är ett par av de döda språk som blir levande i denna bok, där vi med författarens lätta och eleganta handlag förs in i en fascinerande värld. I tolkningarna av de urgamla texterna talar forntidens människor direkt till oss."
(Seelig)



Fler böcker av Ola Wikander

Liknande böcker

Pierre Bouleau Pierre Bouleau Varför intressera sig för döda språk?   (Betyg 4 av 5)

”Att riktigt förstå en alldeles särskilt invecklad och elegant böjningsform kan faktiskt vara en nästan oanständig njutning”, ja det hävdar i alla fall Ola Wikander (1981-) i sin senaste bok ”I döda språks sällskap” (Wahlström & Widstand).

Wikander har gjort sig ett namn som introduktör och översättare av litteraturhistoriskt intressanta texter som ”Enuma Elish – det babyloniska skapelseeposet” och en samling ”Kanaaneiska myter och legender” båda avfattade på sedan länge döda språk.

Att många av oss kanske inte delar författarens njutningspreferenser betyder i sammanhanget föga. Att läsa Wikanders bok är en ren lustupplevelse och han förmedlar kunskap på ett initierat, lättillgängligt och sprudlande sätt.

För att inleda med slutorden hävdar författaren att hans förhoppning med boken är att väcka intresse för dessa döda men kulturhistoriskt viktiga språk, en föresats han enligt mitt förmenande lyckas väl med.

I korta men informativa kapitel beskriver författaren ett urval av de döda språk han själv behärskar, såsom sumeriska, akkadiska, hebreiska, koptiska, hettitiska, sanskrit, fornpersiska, oskiska, etruskiska, gotiska och anglosaxiskan. Vi delges kunskaper kring dessa språks uppgång och fall (och vad gäller hebreiskan dess märkliga återuppståndelse), deras grundläggande struktur och den kultur i vilken de levt sitt liv.

Boken bjuder även mycket för den litteraturhistoriskt intresserade. Vi får stifta en flyktig men likafullt intresseväckande bekanskap med texter från dessa språk, där det som bevarats är, för vissa av dem, endast ett fåtal fragment, emedan det för vissa andra, som exempelvis sanskrit, handlar om en i det närmaste oöverblickbar litterär skatt.

I avsnittet om sanskriten presenterar författaren exempelvis Mahabharata, världens längsta diktverk, sju gånger så långt som Illiaden och Odyssen tillsammans och i avsnittet om sumeriskan får vi exempelvis stifta bekanskap med Enheduanna, världens första till namnet kända skönlitterära författare vilken, värt att påpeka, var kvinna. Som ett extra plus avslutas varje kapitel med någon kortare text på det avhandlade språket och självklart är det författaren själv som står bakom översättningarna.

Förutom att bibringas mängder av ny kunskap är den stora behållningen med boken den glädje med vilken Wikander förmedlar delar av sin i det närmaste encyklopediska lärdom vad gäller döda språk.

I bokens introduktion förklarar författaren med stor övertygelse varför han anser att man bör studera dessa i vardagslivet obrukbara språk, en fråga jag gissar att många ställt honom och på vilken han ger ett glasklart svar. Wikander menar att dessa språk är som nycklar till vår historia och att vi genom att studera dem bibringas en ny och djupare insikt kring oss själva och vår egen tid. På detta är jag utan tvekan beredd att hålla med.

Det eventuella problemet med Wikanders bok är i samma stund dess stora tillgång. Författarens kärleksfulla relation till de döda språken och det personliga urvalet har fått till följd att vi inte erbjuds läsa om latinet och grekiskan, språk om vilka man, som Wikander mycket riktigt påpekar, kan inhämta kunskap på annat håll. Som läsare önskar jag dock att dessa betydelsefulla språk innefattats i denna bok. Att jag fått se dem avhandlade av Wikanders sprudlande penna.
(I döda språks sällskap)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

I döda språks sällskap



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







I döda språks sällskap Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

I döda språks sällskap Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » I döda språks sällskap
I döda språks sällskap
I döda språks sällskap
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner